MIELIPITEET
Laiva on lastattu
Laiva on lastattu on perinteinen poliittinen, erityisesti vaalivoittajien leikkimä valtaleikki. Sen tarkoituksena on, että kukin puolueryhmä vuorollaan sanoo tietyn tavoitteen tai muutoin ennalta sovitun määritelmän mukaisia asioita, joilla laiva on lastattu.
Laivan kapteeni on se, kuka saa aloittaa leikin. Aloittaja on suurimman puolueryhmän puheenjohtaja, vaikka hän kuuluisikin vaalien häviäjiin. Leikin juoni kulkee siten, että leikkijät voivat sopia, että luetellaan esimerkiksi O-kirjaimella tehtäviä rakenteellisia uudistuksia, M-kirjaimella tehtäviä leikkauksia tai S-kirjaimella tehtävää veropolitiikkaa. Muitakin kirjaimia saa käyttää, mutta kirjaimet sovitaan heti alussa ja niitä ei saa myöhemmin vaihtaa.

Jokainen pelaajaryhmä saa sanoa yhden kirjaimen ja aihealueen. Täten pelissä voitaisiin hyväksytysti sanoa esimerkiksi "Laiva on lastattu Omaishoito Kelalle -tavoitteella", jonka jälkeen vuoro siirtyisi seuraavalle ryhmälle. Saman tavoitteen saa sanoa vain kerran leikin aikana, eikä jo hyväksyttyjä tavoitteita saa kumota ja kaikki sanotut hyväksytään niin kauan, kunnes laiva on lastattu.

Laivan lastauksesta ja leikinohjauksesta huolehtivat valtion virkamiehet, jotka lopettavat sen kun laiva on täynnä tai leikkijät loppuvat. Leikki voi kestää monta päivää ja välillä saa käydä nukkumassa kotona, tai jossain. Sinne jonnekin pitäisi matkustaa joukkoliikenteellä, mutta jotkut alkavat käyttää heti taksia.

Ryhmä joutuu laulukuoroon, mikäli se ei keksi kahteen perättäiseen kertaan määritelmän mukaista sanaa, jota ei olisi jo sanottu. Laiva on lastattu -peliä voi pelata lukematon määrä pelaajia, mutta eduskunnassa pelaajien lukumäärä on rajattu 200:an, tosin suurin osa pelaajista odottaa vuoroaan laulukuorossa, jota johtaa Hoo Moilanen. Kun jokin ryhmä putoaa pelistä pois, niin yleensä se ei pääse leikkiin mukaan seuraavaan neljään vuoteen, joten leikkijöiksi valitaan jokaisesta porukasta parhaat. Joskus leikki saatetaan joutua uusimaan hyvinkin pian.

Toisinaan leikin apuna käytetään palloa. Leikkijät istuvat säätytalon lattialla jalat levällään ja heittävät palloa toisilleen. Pallon sen hetkinen haltija on sanomisvuorossa ja saa päättää kenen vuoro on seuraavaksi vai sanooko oman asian. Pallon voi hukata vain siten, että heittää sen kaikkien muiden ohi. Ohiheittäjä hakee pallon  takaisin.

Mediassa seurataan leikkiä tarkasti ja uutisoidaan leikin kulusta. Tämän kauden leikki on aluillaan ja mediassa on kerrottu, että pallolla pelataan ja pallo on nyt kokoomuksen kapteenilla. Jaa-a, eletään jänniä aikoja. Pian nähdään millä laiva on lastattu ja niillä mennään.


Mikki Nieminen
Nummi-Pusula

Julkaistu 27.04.2011 klo 08:16