MIELIPITEET
Jytkyä hytinää
Perussuomalaisten vaalivoitto tuli yli puolen miljoonan äänen valtuutuksella. Kaksi kansanedustajan paikkaa oli lähellä Lapissa ja olemmekin erittäin iloisia valituksi tulleen Hanna Mäntylän puolesta. Hanna Mäntylä on hyvä valinta eduskuntaan ja hän varmasti myös huomioi Meri-Lapin intressit tulevissa Suomen ja Lapin päätöksissä. Lapin Perussuomalaiset onnittelevat Hanna Mäntylää pääsystä kansanedustajaksi.

Lysmyä rutinaa Euroopan Unionin rahakriisissä

Aikoinaan, kun monet Etelä-Euroopan maat liittyivät rahaliitto euroon, alkoi syvä kaksijakoisuus. Kreikka, Italia, Espanja ja Portugali hyötyivät suunnattomasti yleisestä korkotason laskusta. Tuo hyöty käytettiin kestämättömästi hyväksi, jolloin näiden maiden kotimainen kysyntä kasvoi räjähdysmäisesti. Alkoi rahan sopulimainen vaellus pohjattomiin taskuihin.

Euroopan sisällä oleva vakaus- ja kasvusopimus on epäonnistunut. Euroopan komissio varoitti Ranskaa ja Saksaa niiden omasta alijäämästä jo vuonna 2003. Kuitenkaan komissio ei puuttunut sääntöjen rikkomiseen vaan sallivat jatkaa kestämätöntä rahapolitiikkakuplaa. Eu:n pimeästä ytimestä puuttuvat selkeät keinot johtaa kestävää rahapolitiikkaa.

Reissu Brysselissä

Kävin Vapun alla Brysselissä ja sain tavata suomalaisia EU-vaikuttajia. Kerroin huoleni ja terveiseni Lapin ajankohtaisista asioista. Päällimmäisenä esitin huoleni Puolalaisten ajosiimapyynnistä ja lohen merkittävästä ryöstökalastuksesta. Vastaukseksi sain, että nyt täytyy odottaa tutkimuksia, jonka jälkeen voidaan mahdollisesti ryhtyä tarvittaviin toimenpiteisiin lohen suojelemiseksi. Tähän pystyin vain vastaamaan heille, että odottaminen tässä tilanteessa on lohen kannalta pahinta, mutta minkäs teet.

Otin aiheeksi myös rikkipäästösopimuksen 2015. Vaikka tuleva rikkipäästösopimus koskeekin koko pohjolaa, kohdistin kyseisen sopimuksen mahdollisia vaikutuksia perämerenkaaren raskaaseen teollisuuteen. Kyseenalaistin sopimuksen, koska koen sen olevan erittäin haitallinen teollisuudelle nykyisessä taloustilanteessa. Koska rikkipäästösopimus koskee laivojen rikkipäästöjä se johtaa siihen, että kuljetuslogistiikan ongelmat nousevat kestämättömiksi. Tässä yhteydessä kyselin Euroopan Unionin mielenkiintoa mahdollisesta Jäämeren ratahankkeesta. Vastaukset olivat lähinnä laihaa sanahelinää.

Suomen kesä se on joka lämmittää, ei Eu!


Seppo Juhani Keinänen
Lapin piirin varapuheenjohtaja

Julkaistu 11.05.2011 klo 10:40