MIELIPITEET
Takaamamme lainatko roskaluokkaa?
Mikä on luottoluokittajan näkemys muutamien eurooppalaisten maiden muille takaamien lainojen riskeistä? Tunnetusti luottoluokittajat ovat "asiantuntijoita" ja vakavasti otettavia sellaisia. Näin on, sillä niiden vastuuttoman toiminnan vakavat seuraukset on jo ainakin kertaalleen nähty. No otetaanpa sitten arvio siltä kaikkein korkeimmalta ja viisaimmaksi väitetyltä tietäjältä, eli jumalolennolta nimeltä markkinavoimat.
Yksinkertainen ajatuskuvio. Kun osa Euroopan maista tullee takaamaan esim. Portugalin lainoja, niin näiden taattujen lainojen korko kertoo siitä, miten tämä jumalolento luottaa kollektiivina takaajiin. Jos asetelma toimisi ja korko kertoisi sijoitetun pääoman riskistä, tässä tapauksessa taattujen lainojen koron pitäisi olla kaikkein pienin mitä markkinoilla on nähty näinä aikoina. Siis pienin koko Euroopan alueella, eikä vain verrattuna Portugalin aiempiin lainoihin.

Mekanismin toiminta ei ihan taida mennäkään niin kuin meille "taviksille" uskotellaan. Lähinnä kuvio taitaa toimia kuten niillä saalistajilla jotka lainoittavat alkoholisoituneita ihmisiä kiskurihinnoin. On arveltu, että Portugalin korko tulisi olemaan 5-6% välillä jos piisaakaan. Saksa ja Suomi saa lainaa huomattavasti halvemmalla. Meidän takauksemme ei siis autakaan Portugalilaisia siinä määrin markkinoilla kuin pitäisi. Eihän ko. lainoissa voi olla riskiä, jos AAA porukka on takaamassa.

Jokohan nyt jo kaikille valkenee, jos oli kenellekään edes epäselvää, että autamme saalistajia Portugalilaisten sijaan.

Pasi Kortesuo
Salla

Julkaistu 21.05.2011 klo 07:25