MIELIPITEET
Saastesanat
’Voi hyvin ystäväni, minä myös voin hyvin’, käytetään kirjeen lopussa tai käytettiin, kun kirjeitse käytävä yhteydenpito oli henkilökohtaisempaa, ystävällisin saatesanoin päätettynä. Tiedettiin, että kirjoitettu pysyy, sanat lähtevät lentoon ja joka kirjoittaa, lukee kahdesti eli saatesanoista ei tule saastesanoja!
Ajat ovat muuttuneet, kirjoitustaitokin ruostunut ilman voiteita, jotka kuluvat koneelliseen ’tekstailuun’. Sivistyneet sanat tahtovat lentää pakoon, saaste yllätti eduskunnankin kun henkilökunta häiriintyi seksus-saasteesta ja loukkaavat laukaukset haavoittivat edustajiakin. Pääministerikin ilmoitti ainoan totuuden todetessaan, että ”jos joku loukkaantuu sanoista, ne on valittu väärin”. Muutoin hallituksen toiminta taisi jäädä salasanojen taakse, kun saastesanat alkoivat sinkoilla kahta puolen vaalien väärinäänestäneitä ja –valittuja kohtaan?

Koneellisesti tuotettu ja anonyyminä saasteisessa ilmassa sinkoileva kieletön ja mieletön iva ja ilkeily, jota ennen haukkumiseksi hävettiin, on seurausta koulun ’uudistamisesta’ eli kouluttautumisen puutteesta. Kansakoulusta peruskouluun, siitähän se ruotsinkielikin tuli peikkona moneen kielipäähän ja saastuttamaan sanoillaan politiikkaakin? Ylenmääräinen holhous, jopa laillakin, on ajanut kansan ennen harmittoman ja puhtaan puheenkin laittomaksi röyhkeän älyeliitin aivoissa, sivistyksestä on käännetty saasteinen puoli.

Kun nyt aamuviideltä avaat yliskamarin ikkunan, kuulet kuitenkin vielä puhtainta puhetta. Sen kertoo kottarainen kotipöntön tikulta, leivonen ’taivosta’ tai teeri kytömaalta. Niin puhdasta on sanoma, että olet heti hereillä ja unohdat hälyääniset biisit!

J. Ruokoja

Julkaistu 04.06.2011 klo 07:56