MIELIPITEET
Muisti hyvä mutta lyhyt
Eduskunnan valtiovarainvaliokunta antoi 14.6.2011 lausuntonsa eduskunnan suurelle valiokunnalle koskien Euroopan Unionin vakausmekanismeja. Valtiovarainvaliokunnan enemmistö päätti, että Suomi voi osallistua kymmenien miljardien eurojen takauksiin, joilla tuetaan EU:n hulttiovaltioita.
Näitä vakausmekanismeja ovat väliaikainen ja vuonna 2013 tuleva pysyvä vakausmekanismi EVM. Vaalien alla ennen kaikkea vasemmistoliitto vannoi, että se ei tule hyväksymään holtitonta EU:n kriisimaiden tukemista. Samaa sanoivat perussuomalaiset. Kokoomus ja keskusta puhuivat vastuullisesta politiikasta tarkoittaen, että Suomen on kannettava vastuunsa ja autettava talouskriiseihin ajautuneita EU maita. Demarit puhuivat ovelasti sijoittajien vastuusta ja vakuuksista.

Valtiovarainvaliokunnan lausunto on karua luettavaa. Valiokunnan enemmistö on sitä mieltä, että Suomen on oltava mukana kylvämässä rahaa saksalaisille ja ranskalaisille pankeille ja muille pelimiehille, jotka ovat tehneet suuria voittoja pitämällä yllä korkeita korkoja antamalleen rahoitukselle.

Tämä on ollut mahdollista siksi, että he ovat tienneet piikin olevan auki ja takaajien, mm. Suomen, tulevan tarvittaessa apuun.

Valtiovarainvaliokunnassa miljardivakuudet hyväksyivät mukisematta kokoomus, demarit sekä vasemmisto. Keskustan valiokuntaryhmä jätti lausuntoon kosmeettisen eriävän mielipiteen ollen kuitenkin itse asiassa edellisten kanssa samalla linjalla hyväksyen mekanismit.

Vain perussuomalaisten valiokuntaryhmä vastusti yksiselitteisesti takauksien ja rahan jakamista eurooppalaisille ja muille pelimiehille. Perussuomalaisten jättämässä eriävässä mielipiteessä vedotaan siihen, että hyväksymällä tällaiset vakausmekanismit vain syvennetään euro-alueen talouskriisejä ja samalla kurjistetaan omaa kansaamme ottamalla ennen kaikkea heikompiosaisten selkänahasta lisää ja edistetään liittovaltiokehitystä.

Näin ne vaalilupaukset unohtuvat ja napit lentelevät.


Pentti Kettunen
valtiovarainvaliokunnan varapuheenjohtaja
PerusS
Kajaani

Julkaistu 17.06.2011 klo 06:25