MIELIPITEET
Byrokraateilla on töitä
Lampunvaihtoon tarvitaan ainakin kolme insinööriä ja kolme maisteria. Oletteko kuulleet urbaanilegendaa lampunvaihdosta, kun kunnanviraston toimistosta oli palanut lamppu?
Ensin lampun palamisen huomannut työntekijä ilmoitti asiasta FM tutkinnon suorittaneelle esimiehelleen.

FM esimies ilmoitti asiasta AMK tutkinnon suorittaneelle huoltoasioiden tilaajapäällikölle, joka tuli toteamaan asian. AMK päällikkö ilmoittaa FM tutkinnon suorittaneelle teknisten töiden suunnittelijalle, että tässä toimistossa on lamppu todellakin palanut ja sinne tarvitaan uusi. FM suunnittelija lähettää sähkömiehen vaihtamaan lampun.

Sähkömies toteaa, että kyseiset lamput ovat varastosta loppuneet ja tekee lamppujen hankintaesityksen hankinnoista vastaavalle FM päällikölle. FM päällikkö pyytää AMK-assistenttia tilaamaan lamppuja varastoon. Kun lamput saapuvat, sähkömies vaihtaa lampun ja lähettää tiedon lampunvaihtotyöstä kunnan tilitoimistolle sisäistä laskutusta varten.

Laskuttaja on tekniset palvelut ja maksaja kunnan keskusvirasto. AMK päällikön toimistossa käynnistä ei laskuteta, mutta sähkömiehen kahdesta käynnistä kyllä. FM esimies hyväksyy hänelle lähetetyn laskun ja kunnan sisäinen laskuttaja hyväksyy kunnan sisäisen tulonsiirron. Kaikki muu paitsi tarkistus ja lampunvaihto tapahtuvat kirjallisesti.

Ainoa, jonka työ oli kallista kunnalle, oli sähkömies, sillä hänen työnsä laskutettiin. Ehkä hallintoa julkisissa laitoksissa voisi tosiaan jotenkin vain kotikutoistaa.

Julkiset työmarkkinat kapenevat Suomessa koko ajan. Tietysti, kun on kokoomuslainen kulttuuri ollut vallassa jo vuosikymmenen vaihteesta. Työtekijöiden asema on myös muuttunut, kunnissa ei ole tai ei haluttaisi olevan niin paljon todellisia työntekijöitä töissä, vaan pitäisi olla enemmän sellaisia vastuunalaisia toimijoita. Työllisistä piti, en tiedä pitääkö vieläkin, hallitusohjelman mukaan korkeakouluttaa 70 % ikäluokasta, joten esimiesten paikkoja piti lisätä. Tilaaja-tuottaja-mallihan vastasi mukavasti tähän.

Toisaalta valtio kepittää kuntia, jos ne eivät hoida pitkäaikaistyöttömiään. Esim. Oulu maksaa kai taas sakkoa 5 miljoonaa euroa omasta kassastaan valtion kassaan. Onneksi ei vielä EU:n kassaan, pysyy edes Suomen kansantalouden sisällä.

Ehkä tätä silmällä pitäen on hyvä pitää nuo kaikki byrokraatit töissä. Olisiko tuollaisia töitä yksityisillä markkinoilla tarjottavanakaan? Mutta ehkä tämä mahdollistaa palveluiden ulkoistamisen tai ainakin saa näyttämään siltä, että tuottavan työn tekijöitä ei kannata palkata kuntiin.


Vaili Jämsä-Uusitalo
Oulu

Julkaistu 04.07.2011 klo 08:32