MIELIPITEET
Päästäkää euro kärsimyksistään
Brittiläisen tutkimusyhtiö Centre for Economics and Business Research (CEBR) mukaan euroalue hajoaa lähes varmasti viiden vuoden sisällä ja hyvin todennäköisesti jo vuoteen 2013 mennessä.
Samanaikaisesti europoliitikot käyvät epätoivoisesti jo valmiiksi hävittyä taistelua rahaliiton pelastamiseksi pumppaamalla aina vain lisää rahaa tuhlarimaiden hallituksille.

Kreikka tulee eroamaan rahaliitosta todennäköisesti ennemmin kuin myöhemmin, ja muut maat seuraavat perässä. Liittovaltiohaaveiden kaatuminen on tietysti vallassa olevien federalistien pahin painajainen eivätkä he halua tunnustaa tappiotaan. Tukipakettien ja vakautusrahastojen välttämättömyyttä perustellaan kansalle uhkaavalla ”katastrofilla”. Se on pelkkää pelottelua.

Vaikka rahaliiton hajoaminen laukaisisikin Euroopassa ja Suomessa jonkinlaisen laman, siinä tuskin on mitään sen kummempaa kuin mitä täällä on jo nähty ja tullaan joka tapauksessa näkemään jossain vaiheessa. Lihavia vuosia seuraa aina lama, se on väistämätön tosiasia. Väistämätön tosiasia on myös rahaliiton hajoaminen. Tukipaketit ovat kuin tiputusletkuja, joilla kuolinvuoteellaan makaavan potilaan poismenoa voidaan pitkittää joillakin viikoilla tai kuukausilla, vaikka tiedetään että loppu on jo lähellä.

Se todellinen ”katastrofi”, mitä Brysselissä pelätään, onkin rahaliiton ja sen myötä Euroopan liittovaltiohaaveiden kaatuminen, ennemmin tai myöhemmin koko EU:n. Siksi myös Suomessa hallitus on valmis tukemaan kriisimaiden hallituksia miljardeilla ja taas miljardeilla euroilla, sinun rahoillasi totta kai. Tappiota ei haluta myöntää. Samaan aikaan velkaantuminen ja talouskasvun hidastuminen on Suomessakin iso ongelma, jota ei suinkaan helpota rahan vetäminen vessasta alas.

Päästäkää jo euro kärsimyksistään.


Mika Männistö

Julkaistu 25.07.2011 klo 07:25